Ten przepis zmienia zwykłe naleśniki w deser marzeń. Obłędny farsz orzechowy i aksamitny sos czekoladowy

Dodano:
Naleśniki à la Gundel Źródło: Shutterstock / Marian Curko
Szukasz przepisu na naleśniki w nietypowym wydaniu? Naleśniki à la Gundel to wyśmienite danie na odświętne śniadanie lub słodki obiad.

Delikatne w smaku placki, aromatyczny farsz orzechowy i sos czekoladowy tworzą wyjątkową kompozycję smaków. Przygotowanie potrawy nie jest bardzo pracochłonne, a gotowe danie na pewno trafi w gusta wielbicieli słodkości. Naleśniki Gundel to potrawa kuchni węgierskiej. Tradycyjnie podawane są w formie tortu z cieniutkich placków z orzechowym farszem, który polany jest aksamitnym sosem czekoladowym.

Jak zrobić naleśniki à la Gundel?

Naleśniki à la Gundel, czyli przełożone farszem i złożone w trójkąty placki polane czekoladą, nie wymagają szczególnych umiejętności. Potrawę przygotuje każdy, kto choć raz robił tradycyjne naleśniki. Ciasto naleśnikowe robię, miksując wszystkie składniki, ale możesz również połączyć mleko, wodę, mąkę i jajka, korzystając z rózgi kuchennej. Wodę gazowaną możesz zastąpić zwykłą wodą lub zrobić ciasto jedynie z dodatkiem mleka.

Ważne jest, aby na chwilę odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową. Placki smażę na delikatnie natłuszczonej olejem patelni do naleśników, ale dobrze nada się również tradycyjna patelnia z cienkim dnem.

Porada: do smażenia naleśników możesz wykorzystać nie tylko olej roślinny, ale także smalec lub klarowane masło. Wyśmienicie smakują również naleśniki smażone bez tłuszczu lub z dodatkiem niewielkiej ilości oleju/masła wymieszanego z ciastem.

Nadzienie robię ze zmielonych na pył orzechów włoskich z dodatkiem m.in. rumu. Możesz pominąć dodanie alkoholu oraz zastąpić ten składnik aromatem rumowym lub rumem bezalkoholowym. Smak nadzienia wzbogacam skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Odpowiednią konsystencję farszu zapewnia dodanie śmietanki kremówki 36%, którą możesz zastąpić śmietanką 30%.

Przepis: Naleśniki à la Gundel

Cienkie naleśniki pełne orzechowego smaku i czekolady.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
645 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • sól

Na nadzienie:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 100 ml rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na sos:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta naleśnikowegoJajka wybij do wysokiego naczynia i dodaj mleko. Miksuj, aż składniki się połączą i lekko spienią. Dodaj wodę gazowaną, mąkę oraz szczyptę soli i miksuj do połączenia się składników. Odstaw ciasto, żeby odpoczęło.
  2. Przygotowanie farszuOrzechy włoskie zmiel na pył. Rodzynki zalej wrzątkiem, namaczaj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie odcedź na sitku i lekko odciśnij z nadmiaru płynu w ściereczce lub papierowym ręczniku. W niewielkim rondelku lekko podgrzej śmietankę kremówkę i dodaj orzechy. Podgrzewaj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodaj cukier, skórkę z pomarańczy, rum, ekstrakt waniliowy, cynamon i rodzynki. Podgrzewaj 3-4 minuty cały czas mieszając.
  3. Smażenie naleśnikówNa mocno rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, nakładaj porcje ciasta i usmaż cienkie placki. Gotowe naleśniki odkładaj na odwrócony do góry dnem talerz.
  4. WykonanieNa letnie naleśniki nakładaj farsz i złóż placki w trójkąty (opcjonalnie zwiń w rulon), a następnie obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
  5. Przygotowanie sosu czekoladowegoCzekoladę połam i przełóż do rondelka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.

Naleśniki à la Gundel podaję gorące. Przełożone na talerze porcje polewam ciepłym sosem czekoladowym.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...